topfoto1 topfoto2


Vlag van Noorwegen

topfoto4 topfoto5
Home Nieuws

Wandelen in Jotunheimen

Bessvatnet (vanaf Gjendesheim)

Hoogtemeters:500
Tijdsduur:3 1/2 uur
Zwaarte:Licht
Kaart:TK2581
Gelopen:juli 2004


We rijden naar Maurvangen aan de E51 tussen Bygdin en Vaga en slaan hier af naar Gjendesheim (995m).
We parkeren op het parkeerterrein voor kortparkeren (1 dag), vlak voor het eind van de asfaltweg aan de linkerkant (weggetje naar beneden!).
We lopen terug naar de asfaltweg, steken deze over en lopen een stukje naar links en zien dan de bordjes Besseggen. Hier beginen we aan de klim omhoog. Als we terugblikken op het meer zien we juist nog de boot uit Memurubu aankomen.

De boot naar Memurubu

Op 1160m komen we aan een splistsing van paden.
Hier gaan we rechtdoor, richting Glitterheim. Het pad voert ons dan weer steil, dan weer een stukje vlak, steeds verder omhoog totdat we ongeveer 1 1/2 uur na ons vertrek het meer Bessvatnet (1378m) bereiken.

Op deze dag komt er wat mist opzetten en begint het te waaien en te regenen. We lopen dus snel verder rechtdoor, passeren weer een afslag Besseggen, steken een beek over en lopen naar het hutje dat aan de andere kant staat. Jammer genoeg is dit hutje dicht, maar op het trapje zitten we onder onze poncho's nog enigszins beschut en eten en drinken snel even wat. Daar de mist nu dichter begint te worden (het meer is al niet meer te zien), besluiten we aan de terugweg te beginnen. Na een half uurtje zijn we al weer wat gedaald en begint de regen gelukkig af te nemen en het zicht weer wat beter te worden. Even later is het droog en genieten we weer van het uitzicht.

Uitzicht op de terugweg

Ook voor de terugweg blijken we ruim anderhalf uur nodig te hebben.

Volgende keer hopelijk de Besseggen.