topfoto1 topfoto2


Vlag van Noorwegen

topfoto4 topfoto5
Home Nieuws

Wandelen in het Gausdal

Kyrakampen en Knutshola

Hoogtemeters:230
Tijdsduur:2 uur (of ruim 4 uur)
Zwaarte:Licht
Kaart:Turkart Skei

De Knutsholoa is een oude zilvermijn in de berg Kyrakampen bij Skeikampen in het Gausdal. Gedurende de periode 1849 tot 1929 heeft men pogingen gedaan om deze mijn te ontginnen, maar werd er geen zilver gevonden. De helderziende Vis-Knut vertelde dat deze berg een grote hoeveelheid zilver bevatte en vergeleek hem met de grootste zilvermijn van Noorwegen in Kongsberg.

Het is aan te raden om een zaklantaarn mee te nemen, zodat men wat verder de mijn in kan lopen.

Vanaf hotel Thon in het Gausdal nemen we de gruisweg naar Austlid fjellstue en parkeren onderweg bij de Trisnippvegen (745m). Hier begint de blauw gemarkeerde wandeling. We lopen over het gruispad omhoog, laten de eerste afslag naar links liggen (heel nat), lopen wat verder omhoog en nemen daar de (ook blauw gemarkeerde) afslag naar links. Het pad begint langzaam te stijgen tot bij een open stuk. Even verderop zien we links een meertje.

Het meertje
Het meertje

Het pad loopt nu met een grote boog naar links en we volgen dit pad totdat we bij het bordje Knutshola komen, waar we linksaf slaan en naar de oude zilvermijn lopen (geocache).

De oude zilvermijn Knutshola
De oude zilvermijn Knutshola

Als we genoeg gezien hebben lopen we terug naar het bordje en klimmen het laatste stukje naar de top van de Kyrakampen (975m), waar we een (omgevallen) kruis en een topboek vinden.

Op de top
Op de top bij het topkruis

Op de top
Op de top

We kunnen er nu voor kiezen om de route verder te volgen naar Austlid en via de gruisweg terug te lopen (totale ronde wordt dan ongeveer 11 km) of we lopen dezelfde weg terug.