topfoto1 topfoto2


Vlag van Noorwegen

topfoto4 topfoto5
Home Nieuws

Wandelen in Espedalen

Storgruva

Hoogtemeters:610m
Tijdsduur:4 uur
Zwaarte:Light/Middle
Kaart:Turkart nr. 2561/tr>


Nikkelmijnen; Espedalen heeft 2 hectische mijnperiodes gekend in de 19e eeuw. De eerste periode duurde van 1845 tot 1867 en voorzag 800 mensen van werk. De tweede en kortste periode duurde van 1874 tot 1888 en leverde werk op voor 400 mensen. Heden ten dage wonen er slechts 84 mensen in de vallei!
De herinneringen aan deze periodes kan men terugvinden door een bezoek aan deze mijnen.

Het beginpunt van deze wandeling light 3,5 km noordelijk van Strand Fjellstue. We parkeren de auto aan de kant van de weg, tegenover de bordjes "Nikkelgruve" (760m).
We volgen het brede pad omhoog. Net voor een rode boerderij nemen we het linker pad en bij de volgende bocht gaan we rechtdoor. Het pad wordt nu steeds smaller en voert ons verder omhoog. Op 1000m bereiken we de boomgrens en hebben een prachtig uitzicht op het meer Espedalsvatnet.

Above the trees

We volgen het pad verder omhoog de berg op totdat we de bordjes Storgruva zien. Nu nemen we het pad naar de oude nikkelmijn. De gele bordjes waarschuwen voor gevaarlijke putten. Na een paar minuten bereiken we de mijn (1080m). We kunnen de mijn in, maar pas hier wel op en ga niet te ver!

At the nickelmine

Na ons bezoek aan de mijn (vergeet niet om wat in het boek in het witte kastje aan het hek te schrijven) lopen we terug naar het kruispunt met de bordjes en nemen het naar het noorden lopende smalle pad en volgen de varders (steenmannetjes) totdat we een half uur later een schouder bereiken (1250m), net onder de Jørstadgruva. Hiervandaan hebben we een schitterend zicht op de bergtoppen van Rondane.
Nu kunnen we nog 200 meter omhoog klimmen naar de Storhøa, waarvandaan we een nog beter uitzicht hebben op Jotunheimen en Rondane.

Fabulous view

Voor de terugweg nemen we dezelfde route.